Kosttyper og diæter

Det Gode Køkken tilbyder flere forskellige kosttyper.

Formålet med forskellige kosttyper er, at du kan tilbydes den kosttype, der passer specifikt til dit ernæringsmæssige behov. Nedenstående er en kort overordnet intro til Det Gode Køkkens forskellige kosttyper. Vil du vide mere kan du orientere dig i tilhørende afsnit.

Er du hjemmeboende og visiteret til mad, aftaler vi med dig, hvilken kosttype, der passer til dig, Er du beboer på en af de institutioner, som er kunde hos Det Gode Køkken,  aftaler du din kosttype med plejepersonalet.

Kosttyperne fuldkost (FK) og normalkost (NK) er forskellige kosttyper, som ernæringsmæssigt er sammensat med et forskelligt indhold af fx. protein og energi. Din alder kan være en rettesnor for, hvilken kosttype som passer til dig. Maden kan bestilles i normal portion og lille portion. Vi anbefaler, at du spiser både hovedret og biret.

Kosttypen kost til småtspisende (SK) er tilegnet dig, der har et særligt stort behov for protein- og energitæt mad. Måske har du lille appetit, og måske er du i risiko for at tabe dig i vægt. Mad til småtspisende er mad i små portioner og kan derfor kun bestilles i en lille portion. Vi anbefaler, at du spiser både hovedret og biret, samt supplerer din øvrige kost med mange små proteinrige mellemmåltider.

Kosttyper med særlige konsistenser er kosttyper såsom: blød kost (BK), gratin kost (GK) og cremet kost (CK). Disse kosttyper er målrettet dig, der har udfordringer med at tygge eller synke. Måske bruger du lang tid på at spise, du synes, måske ofte kødet er sejt eller måske får du ofte maden galt i halsen. Vi anbefaler, at du spiser både hovedret og biret, samt supplerer din øvrige kost med mange små proteinrige mellemmåltider.
 
Lægeordinerede diæter kan tllberedes til dig, der har behov for dette . Vi anbefaler, at du spiser både hovedret og biret. Husk at sende os en lægeerklæring, som dokumentation for din diæt. 

 

 

 

Kontakt os

Du kan høre mere om kosttyper og diæter ved at kontakte os.

Det Gode Køkken telefon 9611 4150 på hverdag kl. 10-12.

 

Frugt og brød

Fuldkost FK (sygehuskost) er tiltænkt dig, som er oppe i årene eller blot har nedsat appetit. Fuldkosten er ernæringsmæssigt sammensat således at den samlede kost er rig på energi og protein. Vi anbefaler, at du spiser både hovedret og biret.

Vil du vide mere om fuldkost/sygehus kost kan du orientere dig i nedenstående link, som sender dig videre til Den Nationale kosthåndbog.

Link til fuldkost/sygehuskost

 

Normalkost (NK) anbefales til raske voksne  med normal appetit. 

Nogle af desserterne i denne kosttype kan indeholde sødestoffer.

Normalkost kan vælges i normal portion og lille portion.

Vi anbefaler at du spiser både hovedret og biret.

Vil du vide mere om normal kost kan du orientere dig i nedenstående link, som sender dig videre til Den Nationale Kosthåndbog.

Link til Normalkost

 

Kost til småtspisende (SK) anbefaler vi til at være den foretrukne kostform til ældre i plejebolig og til ældre i eget hjem, som er i risiko for utilsigtet vægttab og/eller har nedsat appetit.

Kost til småtspisende  medvirker til at genoprette eller opretholde den ældres ernæringstilstand således, at underernæring undgås/behandles.

Kost til småtspisende har et højere indhold af fedt og dermed et lavere indhold af komplekse kulhydrater og kostfibre end Sygehuskost.

I hovedretterne vil ofte indgå kartoffelmos og beriget sovs.

Ved at indtage små overkommelige portioner med stor energitæthed, fordelt på mange måltider hen over døgnet, er det muligt at forøge indtagelsen.

Vi anbefaler at spise både hovedret og biret.

Mad til småtspisende fåes kun i lille portion.

Derudover bør energi - og proteinrige drikke  have en væsentlig plads i denne kostform. 

Vil du vide mere om kost til småtspisende kan du orientere dig i nedenstående link, som sender dig videre til Den Nationale Kosthåndbog.

Link til småtspisende

 

 

 

Blød kost (BK) ordineres til personer med dysfagi, hvor det forudsættes at den enkelte kan bide, tygge og bearbejde kosttypen længe nok til at danne en sammenhængende blød masse der er effektiv og sikker at synke. Det vil typisk indebære at den enkelte har næsten fuldstændig tyggefunktion, en næsten intakt tungefunktion samt en normal synkefunktion. Det er meget forskelligt, hvad den enkelte kan indtage.

Principper for mad med blød konsistens

Konsistensen skal være blød, men der skal forsat være behov for at tygge maden
Alle råvarer skal være naturligt bløde eller tilberedes, så de får en blød konsistens, dvs. koges, dampes, bages eller nænsom stegning, uden der dannes hårde skorper
Maden skal være let at bide over
Hele kostkomponenter skal være let at dele eller mose med en gaffel

Inden opstart af mad med blød konsistens kan der evt. foretages en vurdering af personens tygge-synkefunktion af mad og drikkevarer – i samarbejde med en ergoterapeut. Hvis årsagen til ordinationen er dårlig tandstatus, bør den enkelte tilses af en tandplejer, tandtekniker eller tandlæge.

Vil du vide mere om kost til småtspisende kan du orientere dig i nedenstående link, som sender dig videre til Den Nationale Kosthåndbog.

Link til blød kost

Valg af fødevarer til blød kost

Link til blød kost

Hermed link til en kort film omhandlende tygge og synkebesvær

Link til film 'Har du svært ved at spise og drikke'

 

 

 

Gratin kost (GK) er en dysfagidiæt, som er karakteriseret ved små, bløde måltider i overkommelige portioner. Maden er meget energitæt. Dagskosten bør bestå at mange små måltider , som fordeles ud på hele dagen. 

En ergoterapeut  kan være med til at vurdere om gratin kost kan være hensigtmæssig for dig. Desuden kan gratinkost  være godt for  dig, hvis du har  dårlig tandstatus (fx manglende tænder, ømhed i mundhule, løse proteser) eller hvis du er meget svækket , og har begrænset energi til at indtage et måltid.

Gratinkost bør suppleres med mange små måltider og proteinrige drikke.

Vi anbefaler, at du bestiller både hovedretter og biretter. Gratin kost kan kun bestilles i lille portion.

Du kan læse mere om gratin kost i nedenstående link.

Link til gratinkost

Cremet kost (CK) er en kostform, som kun bruges til spisetræning eller som en smagsoplevelse.

En ergoterapeut  kan være med til at vurdere om cremet kost kan være hensigtmæssig for dig.

Portionerne er meget små. Konsistensen er tyk, cremet, ensartet og sammenhængende konsistens. 

Cremet kost skal altid suppleres med ernæringsdrikke eller sonde. Cremet kost er en fastlagt menuplan.

Du kan læse mere om cremet kost i nedenstående link. Linket leder dig videre til Den Nationale Kosthåndbog.

Cremet kost

Hermed link til en kort film omhandlende tygge og synkebesvær

Link til 'Har du svært ved at tygge og synke'

Er du primært til plantebaseret kost? Så kan du vælge kosttypen vegetar.

Vores vegetar kost indeholder æg og mælkeprodukter.

Det Gode Køkken tilbyder kosttypen minus svin. Har du valgt minus svin, kan du være sikker på, at der ikke indgår svin eller svineprodukter i nogle af retterne.

Laktosefri kost er tilegnet personer, som ikke tåler laktose. Laktose er et kulhydrat, som findes i mælk.

  • Laktosefri mad vil indeholde laktosefri mælkeprodukter og lagrede oste.

Mælkefri kost er tilegnet personer, som har allergi overfor proteiner i mælk og mælkeprodukter.

  • Mælkefri mad vil indeholde plantebaserede alternativer til mælk.

Husk at sende os en lægeerklæring, som dokumentation for din diæt. 

Glutenfri diæt indeholder ikke gluten.

Husk at sende os en lægeerklæring, som dokumentation for din diæt.